Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Den traditionella fiskehelgen kring Nationaldagen

Jag och Igor har ett antal år fiskat en helg i anslutning till Sveriges nationaldag. Detta år drog vi till skogs torsdag kväll för att övernatta i tält till lördag. Lite testande av prylar från Lapponicus och fiske, det blir en bra kombination.

en-liten-stankare.jpg

En varsin liten stänkare unnade vi oss direkt när vi lagt av oss ryggsäckarna vid helgens fiskevatten. Sedan tältuppsättning och fiske, varvat med lite kaffe.

sill-o-nubbe.jpg

Vi hade med oss riktig mat att fira nationaldag med.  Tungt att bära... men gott!potatiskokning.jpgSent på kvällningen kokade vi potatis och åt sill. Visserligen inföll inte nationaldagen förrän på lördag så det kanske får räknas som tjuvstart. Eller det kanske kan räknas som träning inför midsommar?

hypercast-mansken.jpg

Fin kväll och mycket mörkare än så här blir det inte i Idre i juni.

fiskare-nattljus.jpg

Halv tre på morgonkvisten och dags att sova några timmar.

matfisk-1540gram.jpg

När jag kom ut ur tältet på morgonen drillade Igor som bäst en fin fisk.

Det visade sig vara en öring på 1,5 kg. Den behöll vi som matfisk.

Smokerulle, Teton Troutspö och "Purple-lina" från Lapponicus.

Det blev varmt och gott frampå dagen och jag passade på att ladda lite D-vitamin.

fisk-i-folie.jpg

Igors öring tillagade vi i folie med smör, salt, peppar och lite lök. 2 x 8 minuter på glöden och sedan var den klar att ätas.

bombarda-smoke.jpg

Jag fiskade ett tag med bombarda och 2 meter tafs med en rejäl streamer på. Som tafs använde jag Lapponicus taperade flugtafs, Siejme, nedkortad till 2 meter. Det fungerade jättebra och trasslade minimalt.

Jag hade ett tag en rejäl fisk på, kanske lika stor som Igors, men den gick ned i botten och satte sig fast och lossnade från kroken. Jag hade tänkt sätta tillbaka den om jag fått in den till håven, men det kunde ju fisken inte veta.

sotpanna.jpg

Kaffekokning är en riktig trivselfaktor. Får man koka kaffe över öppen eld gör tappad fisk inte så mycket.

igor-fiskar.jpg

Sommaren var sen eller våren lång detta år. Jag har varit här i maj månad och det har varit lövsprickning.

talt.jpg

Inte mycket till sommar ännu som synes. Inga löv på björkarna, bara knopp fast det är början av juni.

quantum-smoke-varglav.jpg

Flätlinan från Mustad matchade färgen på varglaven ganska väl och tillsammans med Smokerullen blev det en vacker kombination.

solo-stove.jpg

Bland friluftsprylarna har man sina favoriter. Det här är en Solo Stove. Fantastiskt smidigt kök som kan eldas med kottar och småpinnar.

Fungerar bäst när det inte utsätts för vind. Så på skogsturer som den här är det toppen. Inget kladd med bränsle och minimal risk att elden sprider sig om det är torrt i markerna.lasclips-solglasogon.jpgDe nedfällbara läsclipsen till solglasögonen funkade perfekt när vi lite synsvaga medelålders gubbar behövde förstärka synen vid knytande av knutar och tafsar.

Vi knallade styrkta av naturupplevelsen och fin fisk hemåt sent lördag kväll. Det blir nog minst ett besök till på denna plats i sommar.

Tillbaka till toppen