Välkommen till Idre, Särna, Grövelsjön!

Hem Info Fiske Sommar Vinter Dagboken Fjällvandra

Fjällvandra

För dig som vill vandra i fjällen finns det mycket stora områden att välja på här i norra Dalarna.

19 kvadratmil naturreservat och nationalparker i området, det motsvarar 27% av kommunens yta. Längst i norr gränsar Långfjällets naturreservat mot Rogens naturreservat i Härjedalen och norska nationalparker.

På sidan Gränslandet finns mycket intressant att läsa om fjällen och skogarna i det här området.

Mer information om respektive reservat inom Dalagränsen får du om du tar en titt på Länsstyrelsen sida om naturreservaten. Länk dit här >>

Vandringssäsongen i Idre, Särna, Grövelsjön kan man väl säga sträcker sig från någon gång i slutet av maj till en bit in i oktober, om vädret är bra och det inte ligger snö på fjället. Höstfärgerna är normalt som intensivast ungefär tredje veckan i september.

3-4 km på en timme brukar vara den fart du kan räkna med att hålla i lättgången terräng. Om du bär tungt eller om det lutar mycket uppför går det långsammare.

Det första du bör göra innan du ger dig ut är att skaffa en aktuell karta över området. (Se "Kartor att köpa" nedan) Då ser du vandringsleder, var finns det vatten, är det brant, är det blött/myrmark, finns det raststugor, hur långt är det...

Mer om kartor på Norra Dalarnas Fjällsäkerhetskommittés sida www.norradalarna.se

.

För dig som hellre åker bil än vandrar finns det ett bra tips på rundtur om du klickar på följande länk: Fjällvägen.

 Guidad tur med mig?

Turer i de vackra fjäll och skogar som finns här runt Idre i norra Dalarna. Dagsturer eller flera dagar ev. i kombination med fiske. Beroende på gruppens storlek och omfattning på beställningen så varierar priset.

Kontakta mig via mail info@lapponicus.se eller mobil 070 373 26 30 så lämnar jag en offert.


Köp bok! 

Omslag "Vandringsturer i norra Dalarna"I min egen bok "Norra Dalarna vandringsturer och utflykter" har jag samlat ca 40 olika turförslag. Fulufjället, Städjan-Nipfjället, Grövelsjön, Älvdalen och fler platser i området får du tips om. Ett antal utflyktstips finns också med.

 

Många av turerna i boken går att kombinera med varandra och blir då lämpliga som övernattningsturer. Jag bjuder på en av turerna i boken här>>

Köp boken direkt via Lapponicus webshop, 239:- inkl. frakt.

Boken finns till försäljning hos t.ex: Idre Turistbyrå, Idre Fjäll, Fjällbua, Lomk,ällan.

 

AdLibris m.fl.

Mer inspiration...

Sidan "Natur i Särna" tar med dig som besökare till platser och fenomen som är mer eller mindre kända i den fantastiska naturen i det här området.

Webb-tidningen "Kringelfjords-Nytt" innehåller massor av intressant information om stort och smått i krokarna kring Idre, Särna, Grövelsjön.

Kartor att köpa

En karta förhöjer helt klart värdet på en vandringstur, förutom att den kan vara helt nödvändig för att hitta tillbaka till civilisationen vid t.ex. dåligt väder..

Lantmäteriet slutade att tillhandahålla den tryckta Fjällkartan den 1 juli 2018.

Tryckta kartor

Calazo säljer tryckta kartor på ett material som heter tyvek. Tyvek är helt okänsligt för vatten, otroligt slitstarkt och motståndskraftigt mot alla typer av slitage. Det kan vara ett bra alternativ till att skriva ut själv. Calazos kartsida>>

För kartor på papper från Lantmäteriet hänvisar Lantmäteriet till tjänsten Kartutskrift där du själv kan spara eller skriva ut en karta/kartbok i förvald skala i 1:10 000 och 1:50 000. Tjänsten har samma kartinformation som tidigare fanns Fastighetskartan, Terrängkartan och Fjällkartan.

Kartor på nätet

Det finns en hel del att hämta ute på nätet som man har användning av. Förutom flygfoton och annat via Eniro och Google maps så har Länsstyrelserna en bra tjänst, Sveriges länskartor. Du kan skriva ut kartor, mäta avstånd och ta ut koordinater m.m via den tjänsten.

 

Gamla kartor som inte längre ges ut av Lantmäteriet!

Kartor skala 1:100 000

W1 Grövelsjön-Lofsdalen täcker området från strax söder om Idre och norr ut upp till Härjedalen.

W2 Fulufjället-Sälen täcker området söder om Idre: Särna, Fulufjället och söder ut.

De här kartorna är bra som komplement och för att få överblick över omkringliggande fjäll.

 (Nackdelen med dessa kartor är att skalan gör att man får "gissa" en del när man väl är ute i skog och mark. Det slipper du med 1:50 000).


Kartor skala 1:50 000:

 W51 GRÖVELSJÖN Hävlingen, Grövelsjön, delar av Foskros. Norska fjäll rakt väster om Grövelsjön.

W52 IDRE Foskros, södra delen av Hällsjön, Idre och öster ut: Städjan, Nipfjället, Fjätervålen, del av Vedungfjällens naturreservat.

 

W53 FULUFJÄLLET FJÄLLKARTA Hela Fulufjället med närmaste omgivning.

Z59 ROGEN Våndsjön och norr ut, Rogen. Området SV om Tännäs.

Z60 LOFSDALEN Norra delen av Vedungfjällens naturreservat. Fonnfjället, Häggingfjället, Svanhågna, Lofsdalen, Storfjäten, Vedungfjället, Stor-Härjåvallen.

Jonas Gardsiö   jonas@gardsio.se

Vandringsturer i norra Dalarna

I boken hittar du tips på korta och långa dagsturer samt en del utflyktstips.

re_1_image_object_small1.png

Vandringstips

Jag tipsar om några turer i Långfjällets-, Städjan-Nipfjällets-, Vedungsfjällens-, Fulufjällets naturreservat/nationalpark.

re_1_image_object_small1.png

Väder

Prognoser, soltider, eldningsförbud m.m.

Lapponicus fiske och fritid, Idre

Lapponicus fiske och fritid, Idre

Infoo.se - Den officiella svenska webbkatalogen
Den officiella svenska webbkatalogen